10月13日(金)

発表タイトル:

伐らない焼畑
−カメルーン東南部の熱帯雨林帯におけるカカオ栽培の受容にみられる変化と持続−
Change and continuity in the Introduction of Cacao Growing into Shifting Cultivation System
in Tropical Rainforests of Southeastern Cameroon

発表者:四方 篝


発表者は、カメルーン東南部の熱帯雨林に暮らす焼畑農耕民を対象に、森と人との関わりについて、焼畑農耕システムの分析を通じて明らかにすることを目的として研究をおこなってきた。本発表では、その現代的な展開に着目し、調査地域において現金収入源として重要性が高まりつつあるカカオ(Theobroma cacao)栽培が、従来の焼畑システムにどのようにとりこま れつつあるのかを明らかにする。

中・西部のアフリカ諸国におけるカカオ栽培は、森林を農地化することによって拡大してきたが、カカオは庇蔭環境を好むため、一般的には森林は皆伐されず、伐り残した樹木がカカオの庇蔭樹として利用されてきた。発表者の調査地であるカメルーン東南部の熱帯雨林もその例外ではなく、カカオ園では多種多様な樹木が観察される。

発表者は、この「樹木を伐り残す」という行為に着目し、調査地域のカカオ園において、どの樹木がどういう理由で残されるのか、またどのように残されているのか等について調査をおこなった。また、カカオ園の形成過程にも着目し、カカオを植えつけない焼畑の場合とどのような違いがあるのかについて、伐開の対象となる植生、伐開前後の樹木構成、及び伐開に必要となる労働量について調べた。さらに、カカオ栽培の導入による自給作物栽培への影響を探るため、とくに人びとの主食として重要なプランテイン(料理用バナナ)の生産様式について調査を行った。

発表では,以上の調査結果をふまえつつ,カカオ栽培が焼畑システムにもたらした変化を解析し,カカオ栽培が人びとの生活のなかでどのように解釈され,位置づけられているのかについて議論したい.本発表は、同タイトルで現在投稿中の論文の内容が中心となるが、セミナーでは、11月の京都シンポ・サテライトワークショップ

「創られた自然景観―アフリカ・アジアの生態史」での発表

 ”HISTORY IN THE FOREST: Relationships between Human Activities and Forest Environments in the Tropical Rain forest of Southeastern Cameroon”

も念頭におきつつ、より長いタイムスパンの中にカカオ栽培を位置づけ、カカオ園に特有の植生空間が、森林植生の長期的な動態においてどのような意味をもつのかを議論する方向性を探りたい.

Abstract:
Cacao (Theobroma cacao L.) is an important cash crop for small-scale Bangandou farmers living in forested area of Cameroon. In this region, cacao is usually grown under the shade in the fields that are selectively thinned natural forestland. Many studies have stressed the importance of this cropping system as the best form of sustainable agriculture that conserves forest environment and a part of its biological diversity. Few, however, have studied the actual practice of farmers. This study aims to clarify how cocoa growing has affected the farming system of the Bangandou’s subsistence slash-and-burn agriculture and examines the role of this system in their livelihood.

Bangandou people favor to establish new cacao fields in primary forests or old cacao fields because the shade condition is easier to regulate in such vegetations. When the land is cleared, some wild trees are deliberately left uncut for providing the cacao shrubs with shade. The products of these trees often used for food, medicine and material cultures. A larger number of trees are left in the cacao fields than in the fields of food crops only, and these include smaller and shorter trees, as well as trees with large buttress roots, which are difficult to cut. This strategy of leaving considerable number of trees saves the labor force for felling, and attracts people to clearing the primary forests, which would otherwise require more labor forces. Cacao seedlings are planted in a newly cleared field, mixed with a variety of food crops, such as plantain and cocoyam, during the initial several years. The cacao grows while farmers harvest the food crops from the same fields. Unlike the food crop fields, weeding is indispensable to cacao growing, but it is so laborious that parts of the planted cacao fields often become covered with thick bush regrowth. Although these areas are obliged to abandon, people may clear them for replanting after a few years.

From the analyses of crop rotation and vegetation change in the fields, it is shown that the fundamental elements of their farming system remain largely unchanged by the introduction of cacao growing, which has adopted the same principle of shifting cultivation to the new crop. This type of agriculture also ensures the stable production of plantain, which is their main staple food and plays a role of buffer against the unstable cacao prices and productivity.